zpět

Ženy se bojí, že při požáru zpanikaří a mámy obzvlášť

Panebože, hoří! Potřebuješ hasičák! 

Kde je? Poběžíš pro něj? 

Nemůžeš odejít od požáru a nechat tam děti. Takže si je vezmeš s sebou? No to než se vrátíte! Dokážeš pak hasičák spustit? 

Došlo mi, že nevím, co bych v takové situaci dělala, že my ženy potřebujeme něco opravdu jednoduchého, co lze dobře zvládnout i ve stresu.


 

V srpnu jsme s agenturou STEM/MARKdělali průzkum, jak si české domácnosti stojí v požární ochraně.

Vyplývá z něj, že nejen já, ale spousta z vás má podobné pocity. Z požáru máme obavy,  hasičák použít neumíme. V podstatě neřešitelná situace. Jen uzavřít pojištění proti požáru a modlit se. No jo, ale pojištění zafunguje, až když něco shoří a tam se nikdo z nás dostat nechce

Z průzkumu jsme zjistili, že každý druhý člověk se obává, že při požáru zpanikaří. Ukazuje se navíc, že své reakce se bojí více ženy než muži. 43 % z nás neví, jak by se v takové situaci zachovalo. Mámy na mateřské dovolené jsou v tomto směru ještě citlivější. Vlastní paniky se obávají čtyři z pěti. Hasiči potvrzují, že v tomto stresovém momentu se člověk chová, jako byl měl IQ 50. Prostě nedokážeme nic kloudného vymyslet. 

Zajímalo nás, jestli to lidé v našem okolí mají s požáry a hasičáky stejně jako my. Slýcháme ze všech stran podobnou odpověď, něco jako: „noo, hasičák mám někde v garáži, asi.” 

No, coo na to říct? Že to naprosto chápu. Máme to totiž stejně. Proto jsme vlastně Foga s Michalem vytvořili. Chtěli jsme mít možnost jednoduše zasáhnout. Rychle a bez přemýšlení zlikvidovat požár dřív, než bude zle. 

Úplně mě děsí představa, že mi doma něco chytne, teď v tom stresu zamrznu nebo mě zaplaví panika a v tomhle stavu se budu pokoušet zprovoznit hasičák. Došlo mi, že to ani neumím…